Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Boczniaki - charakterystyka i przepisy
Autor: WP(lca.pl) - 2022-10-24 12:15:25
Boczniaki to wyjątkowe grzyby, które są cenione za swoją szlachetność. Wyrastają na pniach drzew liściastych, również ich wygląd jest bardzo intrygujący. Ich kapelusze swoim kształtem przywodzą na myśl muszle. Mięsista struktura boczniaków jest ceniona przez wegan i wegetarian na całym świecie, którzy chętnie wykorzystują je jako zamiennik mięsnych produktów. W przeciwieństwie do leśnych grzybów, boczniaki są bogate w wartości odżywcze.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Właściwości boczniaków

Chociaż na świecie można znaleźć blisko 40 gatunków tych grzybów, w Polsce zdecydowanie króluje boczniak ostrygowaty, łac. Pleurotus ostreatus. Zazwyczaj porastają pnie drzew liściastych. Występują na wszystkich kontynentach, z wyłączeniem Antarktydy.

Standardowo kapelusze boczniaków mają średnicę od czterech do dziesięciu centymetrów, zdarzają się jednak okazy liczące dwadzieścia centymetrów! Występują w odcieniach beżu, szarości i brązu. Pełna nazwa boczniak ostrygowaty, ma związek ze sposobem w jaki wyrastają te grzyby. Układają się gromadnie i dachówkowato, co przypomina kolonie morskich ostryg. 

Jadalne są zarówno kapelusze, jak i trzonki boczniaków. Na grzybach znajduje się charakterystyczny biały nalot - musimy mieć świadomość, że nie są to oznaki pleśni czy gnicia. Większość dostępnych w sklepach boczniaków pochodzi z europejskich upraw, dostępne są świeże przez cały rok.

Jak wykorzystać boczniaki?

Boczniaki to bardzo uniwersalny produkt, wykorzystuje się je między innymi jako aromatyczny dodatek do mięs, zup, sosów czy farszów. Bardzo łatwo przechodzą zapachem i smakiem, towarzyszących im produktów, więc za ich pomocą łatwo zwiększymy objętość niemal każdej potrawy. Można przyrządzać je na wiele sposobów, np. smażyć czy panierować. Z tymi grzybami ciężko o nudę! Boczniaki jedzone na surowo nie powinny być szkodliwe, o ile dobrze je oczyścimy. Należy jednak pamiętać o tym, że grzyby niepoddane obróbce termicznej mogą być ciężkostrawne.

Jak przechowywać boczniaki?

Boczniaki są delikatne i zawierają dużo wody, w związku z tym słabo znoszą ciepło, nacisk czy światło. Najlepiej przechowywać je luzem w lodówce. Jeżeli bardzo zależy nam na przedłużeniu trwałości, możemy je ususzyć lub zamrozić. Warto jednak pamiętać o tym, że są dostępne w sklepach cały czas, więc nie warto robić dużych zapasów, ponieważ możemy się nimi cieszyć przez cały rok!

Boczniaki - wartości odżywcze

Boczniaki cechuje niska kaloryczność, wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i potasu. Jeśli jesteśmy zwolennikami grzybowych smaków, warto zaprosić boczniaki na nasz talerz! Zawierają więcej wartości odżywczych niż pozostałe gatunki, które znajdziemy w lasach. Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%c5%bcywcze/warzywa/grzyby/boczniaki.html.

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


W mojej skromnej ocenie, doskonałe przepisy na tej stronie https://www.winiary.pl/przepisy/makaron-ze-szpinakiem/ . Wydaje mi się, że ichniejsza oferta jest naprawdę ciekawa. Jeśli szukacie inspiracji do zjedze...
[]
https://zywienie.medonet.pl/produkty-sp ... ni/t28xez2 samo zdrowie z takiego boczniaka. Lasy obok Legnicy sa pełne darmowych boczniaków
[]
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,169s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:02:31