2009-03-31 18:57:16 - Autor: LS(lca.pl)
Mistrz w kuchni, wielkanocny żurek
Wigilijny barszcz był postny, wielkanocny lśni w talerzu lub filiżance jak cenny brokat oczkami tłuszczu i pachnie wędliną, ponieważ gotuje się go na kiełbasie białej albo, jak kto woli, wędzonej i innych wędlinach.
Piotr Kasprowski, Szef kuchni sieci restauracji Oberża
Foto: WP(lca.pl)Wielkanocny żurek, lub biały barszcz to potrawa, która na wielkanocnym stole zajmuje poczesne miejsce. Przepis na smaczny żurek zdradził nam Piotr Kasprowski, Szef kuchni sieci restauracji Oberża.
Białą lub wędzoną kiełbasę obgotowujemy i odstawiamy. Podsmażamy cebulkę i resztki wędlin, do tego wlewamy wywar po kiełbasie, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i wszystko ze sobą gotujemy żeby przeszło smakiem. Następnie dodajemy przetarty czosnek i chrzan świeżo starty na wiórki, dosypujemy majeranku. Do tego wszystkiego wlewamy rozrobiony żurek, doprawiamy solą i pieprzem (świeżo zmielonym) do smaku. Jeśli jest za mało kwaśny dodajmy odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa się gotuje a my w tym czasie roztrzepujemy śmietanę (z odrobiną soli, żeby zupa się nie zwarzyła) dolewamy chochlę gorącej zupy, wlewamy do wywaru i gotujemy przez chwilę. Zupę podajemy z jajem gotowanym na twardo i ugotowaną wcześniej kiełbasą. Smacznego.
Świąteczny żurek
Foto: WP(lca.pl)
Oberża
Foto: GPByłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl