>
Kurczak karmelizowany w truskawkach
Kurczak i truskawki, komuś mogłoby się wydawać, że to nietypowe połączenie, okazuje się, że kurczak podany na słodko może pobudzić podniebienie największego smakosza.
- Mięso z kurczaka nie posiada specyficznego smaku, można powiedzieć, że jest mięsem neutralnym – mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji „Oberża”. – W zależności od tego, w czym je zamarynujemy taki będzie smak dania, które z niego przyrządzimy. Możemy podać je na słono lub na słodko. Jako, ze pojawiły się już na rynku świeże truskawki polecam grillowaną pierś z kurczaka z truskawkami.
Żeby przygotować to danie należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- pierś z kurczaka
- - truskawki
- karmel (przygotowany z cukru)
- cytryna
- sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, imbir
Pierś z kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy imbir, sól morską i pieprz i odstawiamy żeby „przeszła” przyprawami. Truskawki kroimy w plasterki i wrzucamy do karmelu. Dodajemy przyprawy mieszamy tak, by sos pokrył owoce. Mięso z kurczaka opiekamy na grillu, kiedy jest już gotowe podajemy z karmelem i truskawkami. Danie przybieramy Świerzymi owocami. Ta pożywna i lekkostrawna potrawa jest idealna dla małych niejadków. Polecam i życzę smacznego.