ARTYKUŁ SPONSOROWANY
2009-06-02 10:32:31 - Autor: reklama
Pierogowa uczta w Tivoli
Znalazły się w Polsce dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który skosztował ich będąc w Kijowie i tak zachwycił się ich smakiem, że przywiózł je ze sobą. Dziś trudno spotkać kogoś, kto ich nie lubi.
Foto: Na słono, słodko, z owocami, mięsem, warzywami. Na wigilijny stół podajemy uszka z mięsem oraz pierogi z kapustą i grzybami. Wiosną nic nie smakuje tak doskonale jak pierogi z truskawkami czy jagodami. W Legnicy najsłynniejsze z wielu powodów są pierogi ruskie. Są doskonałe, jest tylko jeden problem, przygotowanie ich zajmuje bardzo wiele czasu, którego większość z nas niestety nie ma. Najstarsza legnicka restauracja postanowiła zaspokoić podniebienia wszystkich legniczan i przygotowała
„Ucztę Pierogową”.
W karcie pojawią się pierogi na kilkadziesiąt sposobów.
- Przepisów szukaliśmy w starych i nowych książkach kucharskich – mówi Jerzy Szuba, właściciel restauracji. – Wiele z nich przynieśli pracownicy. Przygotowaliśmy dla naszych gości bardzo bogatą ofertę. Począwszy od ciasta skończywszy na farszach wszystko przygotowane zostało w naszej kuchni. Mam nadzieję, że będą smakowały naszym gościom.
W karcie pojawi się 21 propozycji. Różnorodność farszu, jaki zostanie użyty do pierogów na pewno wielu zadziwi. Niemniej jednak warto spróbować czegoś nowego, może się okazać, że włączymy je do naszego jadłospisu na stałe.
Dania „Pierogowej Uczty”
1. Pierogi ruskie
2. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
3. Pierogi legnickie
4. Pierogi z serem owczym i serem feta
5. Pierogi ze szpinakiem i serem
6. Pierogi z soczewicą
7. Pierogi z fasolą i grzybami
8. Pierogi z białą kapustą i serem
9. Pierogi z białą kapustą i grzybami
10. Pierogi z mięsem
11. Pierogi żydowskie (z wątróbką i jabłkiem)
12. Pierogi z fasolą i mięsem
13. Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem
14. Pierogi świąteczne (z makiem i bakaliami)
15. Pierogi na słodko z serem i rodzynkami
16. Pierogi z wiśniami
17. Pierogi z suszonymi śliwkami
18. Pierogi z morelami i rodzynkami
19. Pierogi z truskawkami
20. Uszka z grzybami
21. Kołduny
Uczta zaczyna się 1 czerwca i będzie trwać dopóty, dopóki legniczanie będą mieli ochotę na pierogi.
Restauracja Tivoli jest znana ze „Śledziowej uczty” organizowanej co roku podczas ostatków. Miejmy nadzieję, że kolejna propozycja Jerzego Szuby również na stałe wpisze się w tradycję lokalu.
Restauracja TIVOLI, ul. Złotoryjska 21
Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl