>
Tym razem postanowiliśmy nagrodzić pana Grzegorza Cieślę z Legnicy. Pan Grzegorz oprócz poprawnej odpowiedzi podał nam przepis na tę doskonałą potrawę. Poniżej przedstawiamy zwycięską odpowiedź.
Dolmadakia – to inaczej greckie gołąbki ( lub faszerowane liście winogron)
Składniki:
50 liści winogron
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
10 dag ryżu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
tarta bułka
2 jajka
1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki)
oliwa do smażenia
plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia
Sposób przygotowania:
Liście winogron dokładnie opłukać. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Sporządzić farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście winogron i zwijać jak gołąbki.
Dno garnka wyłożyć plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno układać dolmadakie, docisnąć talerzem (inaczej wypłyną i mogą się rozwinąć. Zalać wodą, dusić 90 minut na małym ogniu. Podawać z sosem Avgolemono.
Jeszcze raz gratulujemy panu Grzegorzowi, a wszystkim dziękujemy za udział w konkursie. Już dzisiaj zapraszamy do udziału w kolejnym konkursie, który niebawem ogłosimy wspólnie z grecką restauracją Vikos.