>
- Latem organizm nie potrzebuje tak wiele energii, dlatego nasza kuchnia powinna być bardziej oszczędna energetycznie – mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża (na zdjęciu). – Dlatego zachęcam do eksperymentowania z owocami i warzywami, które w połączeniu z lekkostrawnym mięsem drobiowym tworzą doskonałe, lekkostrawne dania.
Dla przykładu podajemy przepis na kurczaka z grilla faszerowanego brzoskwiniami, podanego na karmelizowanych brzoskwiniach z likierem z Blue Curacao.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- brzoskwinie z puszki lub świeże,
- sok z brzoskwiń,
- miód,
- likier
- pomidory koktajlowe, tzw. truskawkowe
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przecinamy na pół tak by powstała kieszonka. Napełniamy kieszonkę pokrojonymi w plastry brzoskwiniami i opiekamy na grillu. Z miodu, soku i likieru przygotowujemy karmel (o ciemnozielonym kolorze), którym polewamy pozostałe owoce. Układamy na nich grillowane mięso i danie jest gotowe do spożycia. Dla zaostrzenia smaku można lekko posypać pieprzem cayenne. To doskonałe danie można przygotować w ciągu kilkudziesięciu minut. Smacznego.