>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2009-10-03 11:19:31 - Autor: LS(lca.pl)
Jesień w Oberży. Konkurs!
Złotobrązowe liście, klucze odlatujących ptaków i nitki babiego lata, wszystko to mówi nam, że przyszła jesień. Ta pora roku zawitała również do kuchni.
REKLAMA

- Jabłka, śliwki, grzyby, tego wszystkiego dostarcza nam sezon. Połączenie owoców jesieni na przykład z dziczyzną da nam doskonałe potrawy – mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża. – Jesień to pora roku, kiedy organizm potrzebuje więcej energii, ponieważ robi się zimno. Przygotowując potrawy takie właśnie energetyczne potrawy można poeksperymentować łącząc mięsa z owocami.
Dla przykładu podajemy przepisy dwu potraw, które zrodziły się w głowie szefa kuchni, a po przyrządzeniu okazały doskonałymi rarytasami.

Kaczka w sosie malinowym z kardamonem na sianku z sałaty lodowej z dresingiem z truskawkowego octu balsamicznego.


Kaczka w owocach - Oberża Legnica
Foto: WP(lca.pl)
Kaczkę marynujemy w czerwonym winie, soli morskiej, estragonie, oliwie z oliwek i kolorowym pieprzu. Zostawiamy ją w marynacie na około 12 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, podlewamy czerwonym winem i dusimy ok. 20 minut. Mięso powinno w środku zachować różową barwę.
Sos malinowy
Łyżkę miodu karmelizujemy, dodajemy do karmelu maliny i podsuszony kardamon, pieprz pomarańczowy i podlewamy porto. Odparowujemy płyn aż do zgęstnienia sosu.
Na drobno pokrojoną sałatę lodową wyciskamy sok z pół cytryny i łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie mieszamy i układamy na talerzu. Ułożoną sałatę polewamy dresingiem. Kolejno układamy pokrojoną w plastry kaczkę i polewamy karmelizowanym sosem malinowym. Można udekorować plastrami pomarańczy.

Schab z dzikiego prosiaka duszony ze śliwkami, podany na karmelizowanych jabłkach


Dzik w owocach - Oberża Legnica
Foto: WP(lca.pl)
Schab z dzika marynujemy około 12 godzin w czerwonym occie, wodzie, jałowcu, tymianku, soli i oliwie. Następnie smażymy go na maśle i oliwie z oliwek krojąc wcześniej na kotlety. Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na tłuszcz szalotkę i suszone śliwki, następnie dolewamy czerwone wino i pół łyżeczki miodu. Dusimy do momentu odparowania płynów. Osobno przygotowujemy karmel (sposób wykonania karmelu we wcześniejszych przepisach) układamy w nim pokrojone w cząstki jabłka. Na koniec polewamy białym winem. Po odparowaniu wina układamy jabłka na talerzu. Na jabłkach kładziemy usmażone mięso, następnie śliwki i szalotkę. Smacznego.
Zaprezentowane przepisy nie znajdują się w karcie dań Oberży, lecz na życzenie klientów szef kuchni chętnie je przygotuje i poda.
Już niebawem klienci restauracji będą mogli skosztować potraw z dyni. Przepisy tych potraw również zaprezentujemy Państwu na naszym portalu.

Konkurs!
Tradycyjnie wspólnie z restauracją Oberża zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy. Dla naszych czytelników mamy dwa zaproszenia i bony konsumpcyjne wartości 50 zł. na dancing w Oberży, które będzie można wykorzystać do końca roku. Tym razem pytania konkursowe, na które trzeba odpowiedzieć nie będą związane z potrawami, lecz z samym lokalem.

Pytania konkursowe:

1.Od ilu lat w Legnicy funkcjonuje restauracja Oberża?
2.Co przedstawiają fotogramy znajdujące się na ścianach restauracji?

Odpowiedzi przysyłajcie Na adres kobieta@lca.pl do 16 października 2009r. 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl