2009-10-03 11:19:31 - Autor: LS(lca.pl)
Jesień w Oberży. Konkurs!
Złotobrązowe liście, klucze odlatujących ptaków i nitki babiego lata, wszystko to mówi nam, że przyszła jesień. Ta pora roku zawitała również do kuchni.
- Jabłka, śliwki, grzyby, tego wszystkiego dostarcza nam sezon. Połączenie owoców jesieni na przykład z dziczyzną da nam doskonałe potrawy – mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża. – Jesień to pora roku, kiedy organizm potrzebuje więcej energii, ponieważ robi się zimno. Przygotowując potrawy takie właśnie energetyczne potrawy można poeksperymentować łącząc mięsa z owocami.
Dla przykładu podajemy przepisy dwu potraw, które zrodziły się w głowie szefa kuchni, a po przyrządzeniu okazały doskonałymi rarytasami.
Kaczka w sosie malinowym z kardamonem na sianku z sałaty lodowej z dresingiem z truskawkowego octu balsamicznego.
Kaczka w owocach - Oberża Legnica
Foto: WP(lca.pl)Kaczkę marynujemy w czerwonym winie, soli morskiej, estragonie, oliwie z oliwek i kolorowym pieprzu. Zostawiamy ją w marynacie na około 12 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, podlewamy czerwonym winem i dusimy ok. 20 minut. Mięso powinno w środku zachować różową barwę.
Sos malinowy
Łyżkę miodu karmelizujemy, dodajemy do karmelu maliny i podsuszony kardamon, pieprz pomarańczowy i podlewamy porto. Odparowujemy płyn aż do zgęstnienia sosu.
Na drobno pokrojoną sałatę lodową wyciskamy sok z pół cytryny i łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie mieszamy i układamy na talerzu. Ułożoną sałatę polewamy dresingiem. Kolejno układamy pokrojoną w plastry kaczkę i polewamy karmelizowanym sosem malinowym. Można udekorować plastrami pomarańczy.
Schab z dzikiego prosiaka duszony ze śliwkami, podany na karmelizowanych jabłkach
Dzik w owocach - Oberża Legnica
Foto: WP(lca.pl)Schab z dzika marynujemy około 12 godzin w czerwonym occie, wodzie, jałowcu, tymianku, soli i oliwie. Następnie smażymy go na maśle i oliwie z oliwek krojąc wcześniej na kotlety. Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na tłuszcz szalotkę i suszone śliwki, następnie dolewamy czerwone wino i pół łyżeczki miodu. Dusimy do momentu odparowania płynów. Osobno przygotowujemy karmel (sposób wykonania karmelu we wcześniejszych przepisach) układamy w nim pokrojone w cząstki jabłka. Na koniec polewamy białym winem. Po odparowaniu wina układamy jabłka na talerzu. Na jabłkach kładziemy usmażone mięso, następnie śliwki i szalotkę. Smacznego.
Zaprezentowane przepisy nie znajdują się w karcie dań Oberży, lecz na życzenie klientów szef kuchni chętnie je przygotuje i poda.
Już niebawem klienci restauracji będą mogli skosztować potraw z dyni. Przepisy tych potraw również zaprezentujemy Państwu na naszym portalu.
Konkurs!
Tradycyjnie wspólnie z restauracją Oberża zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy. Dla naszych czytelników mamy dwa zaproszenia i bony konsumpcyjne wartości 50 zł. na dancing w Oberży, które będzie można wykorzystać do końca roku. Tym razem pytania konkursowe, na które trzeba odpowiedzieć nie będą związane z potrawami, lecz z samym lokalem.
Pytania konkursowe:
1.Od ilu lat w Legnicy funkcjonuje restauracja Oberża?
2.Co przedstawiają fotogramy znajdujące się na ścianach restauracji?
Odpowiedzi przysyłajcie Na adres kobieta@lca.pl do 16 października 2009r.
Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl