>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2009-11-02 15:20:44 - Autor: LS(lca.pl)
Energetyczna jesień w Oberży. Konkurs!
Jesień to pora, kiedy ogrzewa nas nie tylko ciepłe ubranie, ale także odpowiednie posiłki i napoje, które w tym czasie spożywamy. W restauracji Oberża w karcie dań jest już jesienna wkładka.
REKLAMA

Piotr Kasprowski, szef kuchni Sieci Restauracji Oberża twierdzi, że ten niedoceniany produkt po odpowiednim przyrządzeniu i podaniu może stać się doskonałą, smaczną i energetyczną potrawą. Jednym z głównych dań w nowej jesiennej wkładce będą żeberka przyrządzane na kilka sposobów. Żeberka z miodem, w kapuśniaku lub w sosie piwnym to tylko trzy z kilku propozycji, jakie przygotowali kucharze legnickiej Oberży dla swoich gości. Można je podawać np. z kluskami kładzionymi lub kaszą.


Żeberka w miodzie - Restauracja Oberża
Foto: Wojciech Obremski (lca.pl)

Kolejną proponowaną przez Oberżę nowością są potrawy ze świeżych ryb.


Filet ze szczupaka z buraczkami - Restauracja Oberża
Foto: Wojciech Obremski (lca.pl)

- Świeże ryby można kupić w hipermarkecie Auchan – mówi mistrz kucharski. – Zachęcam wszystkich do przyrządzania potraw z takich ryb. Są one smaczne i przede wszystkim zdrowe.
Ryby w Oberży przyrządzane i podawane są z warzywami na ciepło. Nowością będzie szczupak z kapustą pekińską na ciepło. Doskonałym daniem na chłodne jesienne dni jest filet ze szczupaka z czerwonymi burakami.


Szczupak - Restauracja Oberża
Foto: Wojciech Obremski (lca.pl)

- Tak naprawdę to jest skoncentrowany barszcz ukraiński. Są to buraki, włoszczyzna, jest koperek, który bardzo dobrze się komponuje z rybą – mówi Piotr Kasprowski. – Połączenie smaku słodko – kwaśnego z rybą pokazuje, że tak naprawdę możemy z naszą polską kuchnią pozwolić sobie na troszeczkę szaleństwa i potworzyć całkiem nowe, ciekawe przepisy.

play

Konkurs!

Na pewno każda gospodyni ma w swojej osobistej książce kucharskiej przynajmniej jeden taki nietypowy przepis. Jeśli uważacie, że jest on doskonały, godzien uwagi i zaspokoi podniebienia nawet największych smakoszy przyślijcie go do naszej redakcji. Laureat lub laureatka najlepszego z nich będzie mogła ugotować go przed naszą kamerą razem z Piotrem Kasprowskim podczas następnego spotkania w Oberży. Być może przypadnie do gustu szefowi kuchni i zechce wykorzystać przepis do jesiennej karty dań. Na wasze propozycje czekamy do 16 listopada. Przysyłajcie je na adres kobieta@lca.pl

 

 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl