>
Piotr Kasprowski, szef kuchni Sieci Restauracji Oberża twierdzi, że ten niedoceniany produkt po odpowiednim przyrządzeniu i podaniu może stać się doskonałą, smaczną i energetyczną potrawą. Jednym z głównych dań w nowej jesiennej wkładce będą żeberka przyrządzane na kilka sposobów. Żeberka z miodem, w kapuśniaku lub w sosie piwnym to tylko trzy z kilku propozycji, jakie przygotowali kucharze legnickiej Oberży dla swoich gości. Można je podawać np. z kluskami kładzionymi lub kaszą.
Kolejną proponowaną przez Oberżę nowością są potrawy ze świeżych ryb.
- Świeże ryby można kupić w hipermarkecie Auchan – mówi mistrz kucharski. – Zachęcam wszystkich do przyrządzania potraw z takich ryb. Są one smaczne i przede wszystkim zdrowe.
Ryby w Oberży przyrządzane i podawane są z warzywami na ciepło. Nowością będzie szczupak z kapustą pekińską na ciepło. Doskonałym daniem na chłodne jesienne dni jest filet ze szczupaka z czerwonymi burakami.
- Tak naprawdę to jest skoncentrowany barszcz ukraiński. Są to buraki, włoszczyzna, jest koperek, który bardzo dobrze się komponuje z rybą – mówi Piotr Kasprowski. – Połączenie smaku słodko – kwaśnego z rybą pokazuje, że tak naprawdę możemy z naszą polską kuchnią pozwolić sobie na troszeczkę szaleństwa i potworzyć całkiem nowe, ciekawe przepisy.
Konkurs!
Na pewno każda gospodyni ma w swojej osobistej książce kucharskiej przynajmniej jeden taki nietypowy przepis. Jeśli uważacie, że jest on doskonały, godzien uwagi i zaspokoi podniebienia nawet największych smakoszy przyślijcie go do naszej redakcji. Laureat lub laureatka najlepszego z nich będzie mogła ugotować go przed naszą kamerą razem z Piotrem Kasprowskim podczas następnego spotkania w Oberży. Być może przypadnie do gustu szefowi kuchni i zechce wykorzystać przepis do jesiennej karty dań. Na wasze propozycje czekamy do 16 listopada. Przysyłajcie je na adres kobieta@lca.pl