>
Jest to przepis na karkówkę z suszonymi śliwkami, który przysłała nam Pani Barbara z Legnicy. Niestety nie mogliśmy jej przyrządzić, ponieważ Piotra Kasprowskiego z legnickiej „Oberży” dopadła grypa. Jak tylko szef kuchni dojdzie do zdrowia zaprosimy Panią Barbarę do wspólnego gotowania. Na razie podajemy podany przez nią przepis na wspomniane danie.
Karkówka śliwkowa.
Składniki:
- Cała karkówka 1, 5 kg
- Kminek – 1 opakowanie
- Śliwki suszone – 0, 5 kg
- Cebula 30 dag
- Olej,
Sposób przyrządzenia:
Najpierw karkówkę myjemy, solimy, a następnie robimy dziurki wkoło karkówki. Do każdej dziurki wkładamy śliwki i kminek. Na koniec całą karkówkę obtaczamy w kminku.
Do rondla wlewamy 3 – 4 łyżki oleju, następnie wkładamy karkówkę. W między czasie kroimy cebulę w ósemki, którą obkładamy mięso w rondlu. Cebulkę, aby była smaczniejsza można posypać Vegetą. Na wierzch mięsa kładziemy suszone śliwki bez pestek.
Całość odstawiamy do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. Następnie wstawiamy mięso do piekarnika i pieczemy około 1, 5 godziny. W trakcie pieczenia mięso należy podlewać wodą. Powstanie wówczas pyszny sos śliwkowo – kminkowy.
Karkówkę można podawać pokrojoną w plastry na ciepło i na zimno.