>
Zjadamy je na surowo, robimy przetwory, są dodatkiem do wielu różnych potraw. dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi szarlotki lub racuchów z jabłkami.
Na świecie znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Twarde, soczyste i słodkie odmiany, to lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared czy mekintosz, które najczęściej zjadamy głównie na surowo. Do przetworów i do pieczenia najlepiej nadają się odmiany kwaśniejsze i takie, które szybko się rozgotowują, np. antonówka, czy reneta.
Polska jest potentatem w produkcji jabłek, nasze owoce mają doskonały smak i zapach. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni są one składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, surówek i wielu innych. Najbardziej jednak nadają się do dań na słodko, takich jak ryż zapiekany z jabłkami albo racuchy. Królową jednak jest szarlotka. Czekamy na przepisy naszych czytelników, proste i sprawdzone przepisy na szarlotkę. Przysyłajcie je na adres kobieta@lca.pl. Opublikujemy je na naszym portalu.