>
Nadesłała go nam pani Ewa Golec. „Piekę ją od przeszło 20. lat. Wszystkim smakuje, rozpływa się w ustach” – napisała pani Ewa. Oto przepis, który nam zdradziła:
1 kg kwaskowych jabłek
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany
1 mały proszek do pieczenia / na 1/2 kg mąki /
1 mały cukier waniliowy
Mąkę posiekać z margaryną lub dobrze schłodzoną margarynę utrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki, szybko zarobić. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Schłodzić. Jabłka obrać i dowolnie poszatkować, ja kroję na plasterki na małej szatkownicy.
Schłodzone większe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, włożyć i zrobić brzegi. Wyłożyć część jabłek, posypać cukrem /ok. 1 łyżki/ i cynamonem, wyłożyć resztę jabłek i ponownie posypać. Rozwałkować mniejszą część ciasta przykryć nim jabłka. Widelcem porobić dziurki na całym, wstawić do gorącego piekarnika /ok.220-230 stopni/. Piec 45-50 minut. Po 15 minutach zmniejszyć gaz. Gotowe posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego.