>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2011-10-29 13:34:21 - Autor: AB(lca.pl)
Halloween - propozycja na wieczór
Dynie, czarne koty, czarownice... Halloween odczarowuje naszą polską przedlistopadową melancholię. Zdania na temat czy to dobrze są podzielone. Jesienią chyba jednak warto popierać wszystko co melancholię przełamuje.
REKLAMA

Czyż nie słodkie są zabawnie poprzebierane maluchy pukające do drzwi i krzyczące „Cukierek albo psikus”? (Swoją drogą lepiej zaopatrzyć się w zapas słodyczy do rozdawania – naszym pragmatycznym maleństwom ten zwyczaj wydaje się coraz bardziej podobać. Powinniśmy być przygotowani na halloweenowe pukanie do drzwi).
Wydrążone ognistopomarańczowe dynie są trochę jak koncentrat złocistej jesieni, wesoło puszczone przez nią oko, zanim stanie się stateczną damą w listopadowych szarościach. Cieszmy się nimi po prostu. Bez szukania pogańskich podtekstów. Zapalmy świece, przytulmy czarnego kota i potraktujmy ostatni dzień października jako okazję do spotkania ze znajomymi i zabawy w kuchni z dziećmi podczas przygotowywania „strasznych” smakołyków. Na przykład tradycyjnych jabłek w karmelu. Do ich wykonania potrzebne będzie:
6 niewielkich, słodkich jabłek
500 g cukru (najlepiej brązowego)
100 ml miodu (może być sztuczny)
250 ml śmietanki kremówki
50 ml wody
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli uprażonych na suchej patelni i posiekanych
długie wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
Jabłka myjemy, suszymy i usuwamy ich ogonki, w których miejsce wbijamy patyczki. W garnku łączymy cukier, miód, śmietankę i wodę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Po doprowadzeniu do wrzenia wciąż gotujemy mieszając tak długo aż karmel zgęstnieje i straci ok. 1/3 objętości. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i esencję waniliową, mieszamy. Póki karmel jest gorący zanurzamy w nim jabłka tak, aby równomiernie pokrył całą skórkę. „Wykarmelowane” jabłka obtaczamy w orzeszkach. Teraz pozostaje nam już tylko niecierpliwie czekać aż przestygną.
Smacznego!
 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl