>
Pamiętajmy, że do risotta i makaronów najlepiej nadają się orzechy włoskie i pistacje. Orzeszki ziemne idealnie komponują się z daniami orientalnymi. Do ryb natomiast bardziej niż orzechy pasują migdały (także w formie płatków).
Niedzielny obiad proponuję potraktować właśnie orzechowo: kotletami po tajsku i niebanalną marchewką.
Do zrobienia kotletów potrzebne nam będzie:
* 6 filetów z piersi kurczaka,
* łyżeczka mąki,
* jajko,
* 4 łyżki oleju,
* kawałek kapusty,
* 2 marchewki,
* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
* mały por,
* 6 łyżek mleka kokosowego,
* 150 g orzechów arachidowych,
* sól,
* pieprz.
Filety lekko zbić, oprószyć solą, pieprzem i mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku. Usmażyć z obu stron na połowie oleju. Oczyszczone warzywa pokroić w paseczki. Na reszcie rozgrzanego oleju podsmażyć imbir. Dodać warzywa, sól i pieprz. Chwilę smażyć, a następnie wlać mleko kokosowe. Dusić 5 minut. Pod koniec duszenia dodać mięso i grubo posiekane orzechy.
Świetnym dodatkiem do kotletów będzie niebanalna pieczona marchewka:
Marchewki należy obrać, ułożyć na blasze i skropić oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy ok. 25 minut w 200 st. C. Następnie posypujemy płatkami migdałów lub orzechami i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Smacznego!