>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2011-11-21 16:13:25 - Autor: AB (lca.pl)
Niewinne winne gotowanie
Wino nie tylko może towarzyszyć gotowym potrawom, ale także może być jednym z ich składników. Oto kilka pomysłów i porad dotyczących gotowania z winem.
REKLAMA

Ani najtańsze, ani najdroższe – popularna zasada mówi, by do gotowania, używać takiego wina, którego bez lęku można napić się do posiłku. Trunki gorszej jakości raczej nie dodadzą potrawie smaku. Jednocześnie nie warto też przesadzać w drugą stronę i sięgać po najszlachetniejsze (i najdroższe) wina.

Zużyj resztki – jeśli w lodówce od tygodnia stoi niedokończona butelka, lepiej nie wlewaj już wina do kieliszka. Zamiast tego wykorzystaj je do gotowania. Pamiętaj – otwarte wino z czasem zamienia się w ocet, dlatego przed dodaniem zawartości zapomnianej, a wcześniej otwartej butelki, sprawdź, co kryje się w jej wnętrzu.
Białe do ryb, czerwone do mięs – zasada wykorzystywania wina w gotowaniu przypomina podstawowe zasady dobierania win do potraw. Białe, wytrawne wina znajdą zastosowanie do potraw z ryb czy owoców morza lub w przygotowaniu risotta. Czerwone, wytrawne wina wzbogacą smak dań z wołowiny, dziczyzny, a także ciemnych sosów.

Winne marynowanie – wina często znajdują zastosowanie w przygotowaniu marynat. Dzięki zawartym w nim taninom, mięso staje się bardziej kruche.
Na słodko – wina znajdują też zastosowanie przy przygotowywaniu deserów. W syropie z dodatkiem czerwonego wina możesz ugotować gruszki, a w białym winie – brzoskwinie lub morele. Dodatek wina wzbogaci także smak słodkich sosów, kremów czy sorbetów (trzeba tylko pamiętać, że w sorbecie alkohol z wina nie odparuje).
Do ostatniej kropelki smaku – wino można wykorzystać do deglasowania, czyli zbierania smaku pozostałego po smażeniu mięsa na patelni. Po usmażeniu porcji mięsa, przełóż je na talerz, a na gorącą patelnię wlej nieco wina i poczekaj, aż się zagotuje i połączy ze „smakiem” pozostałym na dnie naczynia. Tak powstałym sosem polej mięso.

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl