>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2011-12-01 07:24:23 - Autor: AB (lca.pl)
Sposoby na doskonałe wypieki
Szybkimi krokami zbliża się do nas czas Świąt, a później Sylwestra i Karnawału. Czas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. A więc i czas przygotowywania i smakowania najróżniejszych pyszności.
REKLAMA

Dziś kilka porad, które mogą ułatwić pieczenie. Pamiętajmy, że pieczone dania są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu.

Jeśli w przepisie jest informacja o średnio nagrzanym piekarniku, najczęściej oznacza to, że trzeba go rozgrzać do temperatury ok. 180 st. C.
Mięsa nigdy nie wstawiaj do zimnego piekarnika, zawsze do rozgrzanego.

Pieczeń się nie wysuszy, jeśli dodatkowo wstawisz do piekarnika żaroodporny garnuszek z wodą.
Aby sprawdzić, czy mięso się upiekło, nakłuj je widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wypłynie z niego jasny sos, mięso jest gotowe.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, nakłuj je wykałaczką (zapałką lub patyczkiem do szaszłyków). Jeśli jest sucha – ciasto jest upieczone, jeśli zostały na niej mokre ślady – ciasto powinno się jeszcze chwilę piec.

Temperatura pieczenia zależy od rodzaju ciasta. Dla piernika, ciast ucieranych, ptysiowych, biszkoptów i sernika jest to z reguły ok. 180 st. C, dla ciast drożdżowych – ok 190 st. C, dla ciast kruchych – ok. 200 st. C.

W przypadku większości ciast nie jest wskazane otwieranie piekarnika w czasie pieczenia. Bardzo szybko spada wtedy temperatura w komorze, przez co nie tylko wydłuża się czas pieczenia, ale może też zrobić się zakalec.

W piekarniku można odgrzewać różne dania. Np. odgrzewany w ten sposób bigos na pewno się nie przypali.
 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl