>
Najprościej cobbler można opisać jako słodką zapiekankę z owoców i ciasta. Soczyste owoce – wiśnie, maliny, brzoskwinie – zapieka się pod delikatnie kruchym, maślanym ciastem, które tworzy złocistą skorupkę deseru.
Za ojczyznę cobblerów uważa się Amerykę Północną. Osadnicy tęsknili za gotowanymi na parze, kleistymi puddingami i próbowali zastąpić je tym, co było pod ręką. Z braku odpowiednich składników i sprzętów, zrodził się pomysł, by podduszone nadzienie zapiekać wprost w foremce pod warstwą ciasta.
Cobblery zazwyczaj przygotowuje się w sporych, ceramicznych naczyniach do zapiekania, w których podaje się je na stół. Jednak równie dobrze słodką zapiekankę można przygotować w małych foremkach. Ciepły deser można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
A poniżej przepis na smakowitego cobblera z brzoskwiniami:
Na ciasto potrzebujemy: 1 szklankę mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 50 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę), 1/2 szklanki maślanki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli.
Na nadzienie potrzebujemy: 4 duże, soczyste brzoskwinie, 4 łyżki cukru, ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę mąki.
Nagrzej piekarnik do 175 st. C, naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i maślankę i zagnieć gładkie ciasto. Brzoskwinie włóż do średniej miski lub rondla, zalej wrzątkiem. Zostaw na pół minuty, odcedź, odczekaj chwilę, by wystygły i zdejmij z nich skórkę. Pokrój owoce na ósemki i przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp cukrem, wanilią i mąką i dokładnie wymieszaj. Na owocach ułóż ciasto i dociśnij do owoców. Piecz około 40 minut, aż wierzch cobblera będzie złocisty.
Smacznego!