>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2011-12-03 08:44:46 - Autor: AB (lca.pl)
Cobbler – owoce ukryte pod ciastem
Jesienią i zimą pogoda raczej nie sprzyja zajadaniu się lodami i sorbetami. Cobbler, czyli owoce zapiekane pod ciastem, to idealny deser na chłodne dni.
REKLAMA

Najprościej cobbler można opisać jako słodką zapiekankę z owoców i ciasta. Soczyste owoce – wiśnie, maliny, brzoskwinie – zapieka się pod delikatnie kruchym, maślanym ciastem, które tworzy złocistą skorupkę deseru.

Za ojczyznę cobblerów uważa się Amerykę Północną. Osadnicy tęsknili za gotowanymi na parze, kleistymi puddingami i próbowali zastąpić je tym, co było pod ręką. Z braku odpowiednich składników i sprzętów, zrodził się pomysł, by podduszone nadzienie zapiekać wprost w foremce pod warstwą ciasta.

Cobblery zazwyczaj przygotowuje się w sporych, ceramicznych naczyniach do zapiekania, w których podaje się je na stół. Jednak równie dobrze słodką zapiekankę można przygotować w małych foremkach. Ciepły deser można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

A poniżej przepis na smakowitego cobblera z brzoskwiniami:
Na ciasto potrzebujemy: 1 szklankę mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 50 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę), 1/2 szklanki maślanki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli.
Na nadzienie potrzebujemy: 4 duże, soczyste brzoskwinie, 4 łyżki cukru, ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę mąki.
Nagrzej piekarnik do 175 st. C, naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i maślankę i zagnieć gładkie ciasto. Brzoskwinie włóż do średniej miski lub rondla, zalej wrzątkiem. Zostaw na pół minuty, odcedź, odczekaj chwilę, by wystygły i zdejmij z nich skórkę. Pokrój owoce na ósemki i przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp cukrem, wanilią i mąką i dokładnie wymieszaj. Na owocach ułóż ciasto i dociśnij do owoców. Piecz około 40 minut, aż wierzch cobblera będzie złocisty.

Smacznego!

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl