>
Do pogryzania na słono proponuję roladki z tortilli.
Potrzebne nam będą: 4 tortille szpinakowe, 4 tortille pszenne, 2 opakowania po 125 g serka kremowego typu Philadelphia, 2 plasterki wędzonego łososia, 6 suszonych pomidorów, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Suszone pomidory pokrój w kostkę. Wędzonego łososia także pokrój w kostkę. Do jednego serka dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj suszone pomidory, pietruszkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Do drugiego serka dodaj koperek oraz łososia; dopraw serek solą (uważaj: łosoś jest dość słony) i pieprzem.
Posmaruj szpinakowe tortille serkiem z pomidorami, a tortille pszenne – serkiem z łososiem. Zwiń w ruloniki, mocno dociskając. Każdy rulonik owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem pokrój w plasterki ostrym nożem.
A na deser proponuję czekoladowe fondue z gruszek i biszkoptów:
Na fondue potrzebujemy: 20 dag pokrojonej czekolady deserowej, 1/4 szklanki śmietanki (36 proc.), 1 słoik (ok. 20 dag) wiśni koktajlowych (mogą być wiśnie z nalewki), 1 puszka (ok. 900 g) gruszek w syropie, 40 – 50 dag biszkopcików lub pokrojonego w kostkę podeschniętego domowego biszkoptu.
Rozpuść czekoladę ze śmietaną, dodaj wiśnie i nieco syropu z gruszek (lub nalewki z wiśni). Wlej czekoladę z wiśniami do kociołka na fondue. Zanurzaj w niej nadziane na szpadki cząstki gruszki i biszkopty.
Smacznego!