>
Poniżej kilka przykładów słodkich sosów, które możemy podać zamiast bitej śmietany czy konfitur.
Sos zabajone
Włóż do miski 1 jajko, 2 żółtka, 3 łyżki cukru pudru. Miskę włóż do garnka z wrzątkiem. Ubijaj masę mikserem kilka minut. Dodaj 3 łyżki słodkiego wina. Ubijaj, aż masa zgęstnieje.
Sos z czarnych porzeczek
Zagotuj 200 ml mleka skondensowanego. Ubij 2 żółtka. Dolej gorące mleko, cały czas mieszając. Podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Ubij 2 białka. Zmiksuj 30 dag porzeczek, połącz z kremem i cukrem (do smaku). Dodaj pianę. Wymieszaj.
Sos malinowy
Zmiksuj 2 szklanki świeżych malin z 1/4 szklanki cukru i łyżeczką soku z cytryny. Przetrzyj mus przez sito, schłodź. Do wersji dla dorosłych dodaj alkohol.
Sos czekoladowy
Zetrzyj drobno 100 gram czekolady. Rozpuść 2 łyżki cukru w 2 łyżkach gorącej wody. Do syropu dodaj czekoladę i 2 łyżki masła. Podgrzewaj 5 minut. Dodaj 2 krople zapachu miętowego. Połącz z dodawaną po łyżce szklanką śmietany kremówki.
Smacznego!