>
Czekoladowy mus
Składniki: 250 g gorzkiej czekolady, 50 g cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 jaj, 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: do garnuszka wrzucić połamaną czekoladę, wlać 25 ml wody i mieszając roztopić na małym ogniu. Zdjąć z palnika, dodać cukier waniliowy, żółtka, wymieszać, wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukru. Delikatnie połączyć rozpuszczoną czekoladę z ubitą pianą, wymieszać i przełożyć masę do miseczek. Schładzać przez minimum cztery godziny.
Puchar smaków
Składniki: 2 kiwi, banan, gruszka, 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 50 g masła, 50 ml miodu, 100 ml rumu, 10 pierniczków, 10 herbatników, łyżeczka sproszkowanej wanilii, 375 g serka mascarpone, 75 g cukru, 150 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany
Przygotowanie: owoce, po obraniu i ewentualnym usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło rozgrzać na patelni, dodać owoce i miód. Smażyć powoli, aż składniki się skarmelizują. Zdjąć z ognia, skropić rumem, podgrzewać jeszcze przez chwilę. Ciastka rozdrobnić. Czekoladę i śmietanę lekko podgrzać. Schłodzony serek zmiksować z cukrem oraz wanilią, dodać czekoladę ze śmietaną, utrzeć na gładko. W pucharkach układać warstwy: masy oraz – na przemian – ciastek i oprószonych wanilią owoców. Deser podawać mocno schłodzony.
Szarlotka z gruszkami
Składniki: 125 g masła, 75 g mąki, 100 g cukru trzcinowego, 75 g drobno zmielonych migdałów, 4 gruszki (ok. 750 g), 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: w misce połączyć miękkie masło, mąkę, cukier, migdały i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno pokruszyć. W formie umieścić kolejno: pokrojone gruszki, rozdrobnioną czekoladę i przygotowane wcześniej ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż na powierzchni powstanie złota skorupka. Podawać letnie.
Smacznego!