>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2012-02-15 07:14:43 - Autor: AB(lca.pl)
Czekoladowe pokusy
W deserze albo sama – nie sposób nie ulec czekoladzie. W cieście, delikatnej piance, z soczystymi owocami i kruchymi ciasteczkami... A wszystko pachnące tak słodko! Dziś kilka propozycji czekoladowych endorfin.
REKLAMA

Czekoladowy mus
Składniki: 250 g gorzkiej czekolady, 50 g cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 jaj, 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: do garnuszka wrzucić połamaną czekoladę, wlać 25 ml wody i mieszając roztopić na małym ogniu. Zdjąć z palnika, dodać cukier waniliowy, żółtka, wymieszać, wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukru. Delikatnie połączyć rozpuszczoną czekoladę z ubitą pianą, wymieszać i przełożyć masę do miseczek. Schładzać przez minimum cztery godziny.

Puchar smaków
Składniki: 2 kiwi, banan, gruszka, 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 50 g masła, 50 ml miodu, 100 ml rumu, 10 pierniczków, 10 herbatników, łyżeczka sproszkowanej wanilii, 375 g serka mascarpone, 75 g cukru, 150 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany
Przygotowanie: owoce, po obraniu i ewentualnym usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło rozgrzać na patelni, dodać owoce i miód. Smażyć powoli, aż składniki się skarmelizują. Zdjąć z ognia, skropić rumem, podgrzewać jeszcze przez chwilę. Ciastka rozdrobnić. Czekoladę i śmietanę lekko podgrzać. Schłodzony serek zmiksować z cukrem oraz wanilią, dodać czekoladę ze śmietaną, utrzeć na gładko. W pucharkach układać warstwy: masy oraz – na przemian – ciastek i oprószonych wanilią owoców. Deser podawać mocno schłodzony.

Szarlotka z gruszkami
Składniki: 125 g masła, 75 g mąki, 100 g cukru trzcinowego, 75 g drobno zmielonych migdałów, 4 gruszki (ok. 750 g), 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: w misce połączyć miękkie masło, mąkę, cukier, migdały i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno pokruszyć. W formie umieścić kolejno: pokrojone gruszki, rozdrobnioną czekoladę i przygotowane wcześniej ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż na powierzchni powstanie złota skorupka. Podawać letnie.

Smacznego!

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl