>
Najpierw przepis na domowe masło orzechowe.
Potrzebujemy: 500 g wyłuskanych, solonych orzeszków ziemnych, 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 1 łyżkę miodu, sól do smaku
Orzeszki delikatnie podpraż na suchej patelni. Przesyp do miski robota kuchennego. Dodaj olej i miód i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne, dopraw solą. Przechowuj w słoiku w lodówce.
Masło orzechowe (zarówno to kupne, jak i własnej roboty) możemy wykorzystać do przygotowania rewelacyjnych ciasteczek.
Potrzebne nam będzie: 225 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 150 g masła, 150 g masła orzechowego, 1 jajko
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszaj. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, gładką masę (ok. 3 minuty). Dodaj jajko i masło orzechowe i dokładnie wymieszaj, do połączenia składników. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z ciasta gruby wałek, włóż do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na 30 minut. Wyjmij schłodzone ciasto. Pokrój na grube plasterki i formuj z nich kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Ułóż na przygotowanej blasze i spłaszcz dłonią. Na wierzchu odciśnij wzór widelcem. Piecz ok. 12 minut, aż ciasteczka zrumienią się na brzegach. Wyjmij, ostudź.