>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2012-03-17 17:18:25 - Autor: AB (lca.pl)
Jak po maśle
Masła orzechowego najczęściej używamy jako dodatku do kanapek. Jednak można użyć go również do przygotowania przekąsek i dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Poniżej kilka propozycji.
REKLAMA

Najpierw przepis na domowe masło orzechowe.

Potrzebujemy: 500 g wyłuskanych, solonych orzeszków ziemnych, 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 1 łyżkę miodu, sól do smaku
Orzeszki delikatnie podpraż na suchej patelni. Przesyp do miski robota kuchennego. Dodaj olej i miód i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne, dopraw solą. Przechowuj w słoiku w lodówce.

Masło orzechowe (zarówno to kupne, jak i własnej roboty) możemy wykorzystać do przygotowania rewelacyjnych ciasteczek.
Potrzebne nam będzie: 225 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 150 g masła, 150 g masła orzechowego, 1 jajko

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszaj. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, gładką masę (ok. 3 minuty). Dodaj jajko i masło orzechowe i dokładnie wymieszaj, do połączenia składników. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z ciasta gruby wałek, włóż do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na 30 minut. Wyjmij schłodzone ciasto. Pokrój na grube plasterki i formuj z nich kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Ułóż na przygotowanej blasze i spłaszcz dłonią. Na wierzchu odciśnij wzór widelcem. Piecz ok. 12 minut, aż ciasteczka zrumienią się na brzegach. Wyjmij, ostudź.
 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Szykujcie się na Powiatowe Targi Produktów Lokalnych
Legnica -
Piwiarnia Warki to już historia. Jej smaki znajdziecie gdzie indziej
Legnica -
Klubokawiarnia Kleks nareszcie powróciła
Legnica -
Jakie dania najlepiej komponują się z winem Primitivo?
REKLAMA
Legnica -
Żarciowozy w Legnicy, weekendowe stołowanie na Placu Słowiańskim
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl