>
Przekąska z sera feta i oliwek
Składniki: 250 g sera feta, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy, 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek, 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
Ser pokrój w 1 cm kostkę, przełóż do miski. Zioła wymieszaj z oliwą, polej marynatą ser, odstaw do lodówki na pół godziny. Oliwki odcedź na sitku. Dodaj oliwki do sera i wymieszaj. Nakładaj po kilka oliwek i kostek sera do małych szklaneczek lub kieliszków, razem z wykałaczką.
Dip z sera blue
Składniki: 450 ml (dwa małe kubeczki) kwaśnej śmietany, 200 ml majonezu, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, 150 gram startego sera blue
Połącz śmietanę z majonezem, dodaj sól i pieprz oraz ser i dobrze wymieszaj. Wstaw dip do lodówki na około godzinę przed podaniem. Otrzymasz około trzy i pół kubeczka sosu. Najlepiej podawać go z cząstkami warzyw, krakersami lub jako sos do pieczonych ziemniaków.
Bruschetta
Składniki: 4 kromki pszennego chleba, 2 pomidory, 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy
Kromki chleba opiecz w tosterze lub na grillu. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią. Posól, przypraw pieprzem. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem, na wierzchu ułóż pomidory z bazylią i skrop oliwą. Udekoruj listkami bazylii.
Paluszki grissini z szynką
Składniki: 1 opakowanie paluszków grissini, 16 plasterków szynki parmeńskiej, rukola do dekoracji
Każdy paluszek owiń plasterkiem szynki. Ułóż paluszki na półmisku wyłożonym listkami rukoli. Podawaj razem z suszonymi pomidorami w oliwie oraz oliwkami.
Smacznego!