>
Gęsi już od dawna odgrywają niezwykle ważną rolę w życiu Polaków. Już w XVI wieku Mikołaj Rej pisał: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”.
Od kilkuset lat pieczona gęś jest jednym z tradycyjnych staropolskich dań. Podaje się ją 11 listopada, w dniu imienin Świętego Marcina. Święty Marcin to jeden z najbardziej popularnych świętych w Europie. W XII wieku jego kult przywędrował do Polski, ale dopiero w XIX stuleciu narodziła się tradycja pieczenia gęsi i wypiekania rogali w dniu jego imienin. Od tego czasu, Święto Marcina obchodzone jest w całej Polsce. Dawniej łączono je z zakończeniem prac w polu, jesiennym ubojem bydła i gęsi. Do dzisiaj żywe jest przysłowie “na Świętego Marcina najlepsza gęsina”. Elżbieta Chucholska, organizatorka spotkania, zapewnia, że w tym roku pieczonej gęsi będzie jeszcze więcej niż w latach ubiegłych. Wystarczy więc dla każdego smakosza.
Okazja do skosztowania pieczonej gęsi już w najbliższą niedzielę 11 listopada o godzinie 15 w Spółdzielczym Domu Kultury „Kopernik” przy ulicy Koziorożca.