>
Gęsi już od dawna odgrywają niezwykle ważną rolę w życiu Polaków. Już w XVI wieku Mikołaj Rej pisał: „A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają”.
Od kilkuset lat pieczona gęś jest jednym z tradycyjnych staropolskich dań. Podaje się ją 11 listopada, w dniu imienin Świętego Marcina. Święty Marcin to jeden z najbardziej popularnych świętych w Europie. W XII wieku jego kult przywędrował do Polski, ale dopiero w XIX stuleciu narodziła się tradycja pieczenia gęsi i wypiekania rogali w dniu jego imienin. Od tego czasu, Święto Marcina obchodzone jest w całej Polsce. Dawniej łączono je z zakończeniem prac w polu, jesiennym ubojem bydła i gęsi. Do dzisiaj żywe jest przysłowie “na Świętego Marcina najlepsza gęsina”.
Elżbieta Chucholska, pomysłodawczyni i organizatorka Gęsiny na św. Marcina, kultywuje więc tradycję i rokrocznie na terenie Spółdzielczego Domu Kultury "Kopernik", zbiera się kilkadziesiąt osób. Razem świętują, smakując pieczonej gęsi. Farsz składa się m.in. z cebuli i kaszy. Zabawa z gęsią w roli głównej potrwa do późnych godzin wieczornych.