>
Świetnie sprawdzą się domowe ciasteczka: kruche, maślane, z płatków owsianych... Piekąc je samodzielnie będziesz mieć pewność, że zawierają niewiele cukru i złych tłuszczów. Są za to zdrowe i pożywne. Do pomocy przy produkcji domowych wypieków możesz zaangażować dziecko. Wspólne dekorowanie ciastek będzie dla niego dodatkową atrakcją. Podane z ciepłym mlekiem ciasteczka będą idealnym podwieczorkiem.
Doskonałą przekąską dla małego łasucha są także suszone owoce, np. morele, figi, rodzynki. Są sycące, świetnie sprawdzają się w podróży lub na spacerze. Połączone z serkiem lub jogurtem naturalnym będą pożywnym drugim śniadaniem.
Nie zapominajmy także o uwielbianych przez maluchy musach i sorbetach owocowych. Do ich przygotowania możemy użyć truskawek, malin (także mrożonych) czy bananów. Owoce wystarczy zmiksować. Mocno schłodzone będą świetnym zamiennikiem zwykłych, kupionych w sklepie, lodów. Owoce są doskonałym źródłem zdrowych cukrów, witamin (np. C, A B1 i B2) oraz składników mineralnych.
Przekąską, którą warto zapakować do szkolnego tornistra są zbożowe batoniki. Szukaj takich, które zawierają np. płatki zbożowe połączone z masą mleczną lub orzechami (laskowymi czy włoskimi). Są one bogate w błonnik, związki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę E.