Krewetki
Foto: Krewetki
Składniki - receptura dla 4 osób
20 szt. krewetek tygrysich ( maga byc sparzone )
- Pomarańcze obrane 2 szt.
- Sok z pomarańczy 200 ml
- Groszek cukrowy 100g
- Sałata roszponka 100g
- Pomidory suszone 50g
- Musztarda ziarnista francuska 1 stołowa łyżka
- Oliwa z oliwek
- Masło 80g
- Czosnek 2 ząbki ( obrane )
- Papryka 1 szt mała
- Kolendra posiekana - 1 łyżka stołowa.
Krewetki skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy przetarty czosnek. Marynujemy przez 1 h. Pomarańcze miksujemy razem z sokiem pomarańczowym. Następnie przecieramy przez sitko.
Do otrzymanego sosu dodajemy, drobno posiekaną paprykę.
Groszek cukrowy parzymy i kroimy na długie cienkie paski. Sałatę roszponkę płuczemy, mieszamy z groszkiem cukrowym, pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy musztardą francuską.
Do talerza (najlepiej głębokiego) nalewamy sos pomarańczowy, następnie układamy kopczyk z przygotowanych sałat. Krewetki smażymy na maśle, około 3 minuty. Usmażone krewetki nakładamy na sałątkę. Całość na końcu posypujemy, pokrojoną drobno kolendrą.
Dobrze smakuje z ciepłą bagietką. Smacznego!
Michał Olejnik
Foto: Qubus HotelMichał Olejnik
Szef Kuchni w Qubus Hotel Legnica****
Przedstawiciel młodego pokolenia w kuchni polskiej. Absolwent słynnej Akademii Kulinarnej Telford College w Edynburgu. Pracował, jako Chef de Partie w Restauracji Skippers Bistro w Wielkiej Brytania, która otrzymała nagrodę AA Rosette. W swojej karierze gotował m.in. dla Zinédine Zidane czy Seana Connery. Specjalizuje się w przyrządzaniu ryb, owoców morza oraz w daniach nowoczesnej kuchni polskiej.
Hotel Qubus
Foto: (lca.pl)Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl