>
Kanapka BLT (jej nazwa pochodzi od pierwszych liter podstawowych składników: bacon, lettuce i tomato)
Składniki na 4 porcje: 8 kromek chleba, 8 plasterków chudego boczku, 4 liście sałaty lodowej porwane na kawałki, 2 duże pomidory, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy Dijon, sól, pieprz
Boczek zrumień na suchej patelni, przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Majonez wymieszaj z musztardą, jeśli to konieczne dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w plastry. Chleb opiecz w tosterze lub na patelni grillowej. Opieczone kromki posmaruj z jednej strony sosem majonezowym. Połowę porcji sosu pozostaw. Na 4 kromkach ułóż po równej porcji sałaty, po 2 plasterki boczku, po kilka plasterków pomidora, udekoruj pozostałym sosem. Jeśli kanapka się rozpada, zepnij ją wykałaczką.
Kanapka z sałatką jajeczną
Składniki na 4 porcje: 8 kromek pełnoziarnistego chleba, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 – 5 łyżek majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, masło, kilka listków sałaty, pokrojony w plasterki ogórek szklarniowy
Jajka obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przełóż jajka do miski, Dodaj majonez, musztardę, szczypiorek i pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Każdą z kromek posmaruj z jednej strony masłem. Nałóż na 4 kromki po czubatej łyżce sałatki, po kilka plasterków ogórka i listku sałaty. Na wierzchu ułóż po porcji sałatki jajecznej i przykryj pozostałymi kromkami.
Kanapka z sałatką z tuńczyka
Składniki na 4 porcje: 4 pełnoziarniste bułeczki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 łyżki majonezu, 8 łyżek kukurydzy konserwowej, 1/2 drobno posiekanej cebuli, 2 pomidory, 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki, 4 listki sałaty
Tuńczyka odsącz z zalewy, przełóż do miski. Dodaj majonez, posiekaną cebulę i kukurydzę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Bułeczki przekrój. Na spodzie każdej bułki ułóż listek sałaty, na nim po 2 – 3 plasterki pomidora, 1 – 2 plasterki papryki oraz po 2 czubate łyżki sałatki. Przykryj wierzchem bułeczek.
Bajgle z łososiem i kremowym serkiem
Składniki na 4 porcje: 4 bajgle, 4 plastry wędzonego łososia, 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki, 2 łyżeczki opłukanych i odcedzonych kaparów, 125 g kremowego serka do kanapek, świeżo mielony czarny pieprz. Bajgle przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Obie połówki bajgli posmaruj serkiem. Na każdym spodzie bułeczki połóż po kilka plasterków cebuli i po plasterku łososia. Posyp na wierzchu kilkoma kaparami i dopraw pieprzem. Przykryj drugą połówką bajgla.