>
Składniki na cztery porcje:
• filet z sandacza ze skórą 0,4kg
• jajko 2szt.
• mąka pszenna 0,1kg
• płatki migdałów 0,1kg
• oliwa z oliwek 0,1kg
• masło 0,1kg
• sól
• pieprz biały
• koper włoski 0,4kg
• winogron różowy 0,4kg
• cebula dymka 0,2kg
• śmietana słodka 0,2kg
• czerwone wytrawne wino 0,1kg
• pietruszka pęczek.
Przygotowanie:
• Filet z sandacza ze skórą przyprawić solą i pieprzem.
• Tak przyprawioną rybę należy oprószyć mąką. Z jednej strony (od strony mięsa) namoczyć w jajku i w płatkach z migdałów.
• Smażyć na oliwie i maśle od strony migdałów na złoty kolor.
• Kolejnym krokiem jest sporządzenie gorącej sałatki
• Koper włoski kroimy w słupki o grubości 0,5cm i podsmażamy na oliwie z oliwek
• Następnie dodajemy różowy winogron przecięty na pół i cebulę dymkę pokrojoną w cienkie piórka.
• Wszystkie składniki dusimy w wytrawnym winie i w wiejskiej śmietanie.
• Na końcu doprawiamy i dodajemy świeżą, posiekaną natkę pietruszki
Polecamy podawać sałatę z tostami z białego pieczywa lub z gorącym pieczywem z ziarnami zbóż.