>
Z serem, z owocami, z mięsem, warzywami, wszyscy lubimy jeść pierogi. Niestety,najpierw trzeba ugnieść ciasto, przygotować dobry farsz i lepić, lepić, lepić. Wielu ta żmudna praca zniechęca, a to ciasto za twarde, a to farsz nie taki. Tymczasem okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Mieszkańcom gminy Ruja postara się to udowodnić gmin Ruja, specjalistka od lepienia pierogów, która poprowadzi dwudniowe warsztaty lepienia pierogów. Przywiezie ze sobą przepisy na najlepsze ciasto i różnego rodzaju nadzienie do tej smacznej, mącznej potrawy.
Warsztaty odbędą się 18 i 25 października w świetlicy wiejskiej w Wągrodnie. Początek o godzinie 15:00. po wspólnym lepieniu i wymianie doświadczeń odbędzie się wspólna degustacja potrawy. Warsztaty mają charakter otwarty dla wszystkich chętnych.