2015-02-07 22:53:45 - Autor: PP (lca.pl)
W „Schadzce” zapachniało dobrą kawą
W sobotę w Naleśnikarni „Schadzka” legniczanie poznawali tajemnice cuppingu, czyli metody oceny kaw na podstawie wzroku, węchu i smaku.
Naleśnikarnia Schadzka
Foto: WO(lca.pl)Cupping w Naleśnikarni Schadzka
Foto: WO(lca.pl)
Cupping, inaczej cup tasting to metoda oceny kawy stosowana na całym świecie. Warto wiedzieć, jak rozpoznać dobrą kawę, kiedy na półkach sklepowych stoją ich dziesiątki, wszystkie wspaniale opakowane o finezyjnych nazwach. Jednym z zagadnień będzie kwestia naturalności kawy. Czy wszystkie sprzedawane w sklepach kawy są świeże, dobre i naturalne?
- Cup tasting to metoda picia kawy i jej oceny. Stosuje się ją na całym świecie. Ważne jest, aby tę metodę stosować wszędzie w taki sam sposób, ponieważ cup tasting eksponuje unikalne właściwości smakowe różnych rodzajów kaw- mówił Filip Kucharczyk, współtwórca firmy „Czarny Deszcz” z Wrocławia.
Historia kawy to kilka tysięcy lat ludzkiej umiejętności jej wykorzystywania. W Europie pojawiła się ona stosunkowo niedawno, jednak wraz ze swoim pojawieniem się zrobiła oszałamiającą karierę na całym świecie.
- Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że kawa jest tzw. produktem świeżym, należy więc do tej kategorii spożywczej, której produkty i ich spożywanie zaleca się w stanie jak najświeższym. Najlepsza kawa to ta nie zmielona. Znawcy kawy przyznają, że najważniejsza jest data palenia, ale takiej informacji nie znajdziemy na opakowaniu żadnej kawy kupionej w markecie. Polecamy zatem picie kaw z segmentu specialty,a nie masowych ogólnodostępnych - mówił Filip Kucharczyk.
Cupping w Naleśnikarni Schadzka
Foto: WO(lca.pl)Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl