2015-02-11 14:19:33 - Autor: LS(lca.pl)
Już jutro pączkowa rozpusta!
Tłusty Czwartek to dzień, na który czekają zarówno piekarze – cukiernicy jak i amatorzy słodkich i kalorycznych ciastek. Jak wygląda produkcja pączków? Zobaczcie.
Produkcja pączków
Foto: WP(lca.pl)Praca rozpoczyna się dzień przed Tłustym Czwartkiem. W tym dniu w piekarni Korneliusza Okonia praca aż wrze i tak będzie aż do czwartkowego popołudnia. Cukiernicy najpierw wyrabiają ciasto, później formują z niego okrągłe, słodkie kule, które po wyrośnięciu lądują w gorącym tłuszczu.
- Wykonujemy je według tradycyjnej receptury, takiej jak kiedyś w naszej pierwszej cukierni „Pączek” przy ulicy Chojnowskiej – opowiada Monika Gonta z piekarni Korneliusza Okonia.
- Po upieczeniu nadziewamy je i oblewamy lukrem, bądź posypujemy cukrem pudrem, także na życzenie klientów. Mamy dwa rodzaje nadzienia, pączki z różą i adwokatem. Te z adwokatem pieczemy już kolejny raz również na prośbę klientów, ponieważ według nich są tak smaczne, że nie wyobrażają sobie tego dnia bez ulubionego przysmaku.
Pączki z piekarni, którą odwiedziliśmy trafią do legnickich sklepów Korneliusza Okonia. Nie zabraknie ich także oczywiście w regionie. Delektować się nimi będą mogli mieszkańcy między innymi Lubina, Polkowic, Chojnowa, Złotoryi, a nawet dalekich Żar.
Produkcja pączków
Foto: WP(lca.pl)Pączki
Foto: WP(lca.pl)Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl