>
Nagrodą w konkursie kulinarnym jest voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w restauracji Qubus Hotel Legnica. Zwycięzca będzie mógł wybrać z menu dania serwowane przez szefów kuchni.
Co trzeba zrobić? Rozwiązać prostą zagadkę kulinarną, oto ona:Wywodzę się z Francji i sprawiam, że potrawy stają się aromatyczne, delikatne. Dzięki obróbce termicznej takiej jak ja, nie tracą cennych składników oraz pozostają soczyste. Jak to się dzieje? Proste - wszystko zawdzięczam tłuszczom (np. klarowane masło, smalec, oliwa), w których gotowane są różne rodzaje mięsa, warzywa, a nawet owoce. W polszczyźnie oficjalnie jako słowo nie istnieję, ale ostatnio coraz częściej pojawiam się "na językach" zawodowych kucharzy i restauratorów. Mała podpowiedź - blisko mi do słowa konfitura.
Jeśli znacie odpowiedź na pytanie o jakie warzywo chodzi, przyślijcie ją na adres konkursy@lca.pl. Odpowiedź opatrzcie hasłem ZAGADKA KULINARNA 2, dołączcie do niej swoje dane osobowe. Czekamy na nią do 13 marca. Zwycięzca zostanie poinformowany o nagrodzie drogą mailową.