W ramach inicjatywy, podczas wakacji, odbędą się warsztaty wspólnego wykonywania przetworów z sezonowych owoców i warzyw, poprzedzone spotkaniem z dietetyczką oraz zajęcia rysunkowe. Efektem projektu będzie cyfrowa polsko-ukraińska publikacja, zawierająca kulinarne przepisy i rysunki potraw, wykonane przez dzieci i młodzież oraz zdjęcia autorów.
Organizatorzy zachęcają mieszkańców Legnicy do dzielenia się kulinarnymi recepturami, które przesyłać można na adres: sasiedzkoscodkuchni@gmail.com. W trakcie projektu zorganizowana będzie sąsiedzka, owocowo – warzywna wymiana produktów, która umożliwi wykonanie przetworów na zimę i ograniczy konsumpcjonizm. Inicjatywa przyczyni się do wzrostu świadomości żywieniowej uczestników. Zadanie zakończy się otwartym piknikiem „Śniadanie na trawie”, w trakcie którego odbywać się będą warsztaty plastyczno – ekologiczne m.in. wykonywania woskowijek oraz malowania eko-toreb z owocowo – warzywnym nadrukiem.
Głównym miejscem realizacji przedsięwzięcia jest Spółdzielczy Dom Kultury Atrium (ul. Pomorska 19). Więcej informacji o inicjatywie realizowanej do 15 września, znaleźć można na: facebook.com/DomKulturyAtrium. Projekt realizowany w Programie Dolnośląskie Małe Granty ze środków budżetu Zarządu Województwa Dolnośląskiego.